Musik & Lyrik

 

”Vingar där vi har skuldror”


Lord Lazze X läser lyrik av Jim Morrison i översättning av
Olle Thörnvall & Måns Winberg till musik av The Doors

 


Jim Morrisons grav på Perelachaise i Paris

 

Doors slog igenom våren –67 med singeln Light my Fire, en stark debut-LP och sångaren Jim Morrison i rollen som den vackre, karismatiske dystre sexguden – ”the Lizard King” som han senare skulle kalla sig.

Jim Morrison föddes i Florida 8/12 –43 och dog utbränd på ett hotell i Paris 3/7 –71, 27 år gammal. Han hittades i badkaret av sin mest stadiga flickvän, Pamela Susan, och som dödsorsak angav man hjärtattack. Då hade Doors gjort sex studio-LP och en dubbellive, och Jim Morrison hade givit ut två diktsamlingar som Lazze X läser ur i detta sammanhang samt ytterligare ett långt poem – vad som nu är An American Prayer på den postuma LP:n från –78.

Som person tycks Jim Morrison ha varit komplicerad, för att inte säga motsägelsefull. På scenen var han till en början en ”erotisk politiker”, som han själv sa i en intervju, vilken klädd i svart läder utmanade publiken och hetsade fram upplopp. Samtidigt var han mycket tystlåten, stundtals blyg privat, och i bevarade intervjuer talar han långsamt och mjukt belevat, noggrant formulerande varje ord.

Det är i fas med hur han läser sin poesi på An American Prayer, och det går på ett grundläggande sätt igen i den objektivt relaterande, notisartade språkrytmen i hans två diktsamlingar – ett förunderligt lugn och sansad iakttagare av sitt eget och samtidens kaos och vansinne.

Som rocklyriker är naturligtvis Jim Morrison unik med sitt mörka, skulpturala språk. Han suddade ut rocktextens traditionella gränser genom att röra sig fritt mellan rimmad, strofisk form och till synes improviserade kaskader av vilda bilder på fri vers.

Det säger en hel del om Jim Morrison som poet överhuvud taget att jämföra honom med andra spelare i rockens elitserie. Den ende som kan mäta sig med honom ifråga om allvar är Leonard Cohen, men han har inget av dennes självupptagenhet och anemiska ringande i judisk-katolska klockor. Han föredrar andra klanger.

Och fast han är besatt av storstaden och ”something in the night”, motorvägen och bilarna är det långt från Bruce Springsteens präktiga, sentimentala tonårstvåloperor. Jim Morrisons attityd är å ena sidan iakttagarens, som lämnar verkligheten sådan hann sett den. Å andra sidan är det också fråga om en inre verklighet, så som den ständigt varierande rörelseni dikterna är såväl en geografisk som en själslig resa till nattens ände…

 

Maila eller ring för mer info eller offert!Lazze X events | Mobäcksgatan 29 | 216 24 Malmö | tel: 040 - 13 34 48
Mobil: 070 - 732 58 47 |
lazzex@lazzex.com